Natuur en cultuur

Het Bükk Nationale Park
Sály ligt tegen het Bükk Nationale Park aan. Het Hollandház is daarom een uitstekende uitvalsbasis voor wandelaars en natuurliefhebbers. U kunt in het park excursies maken met een Nederlandse gids. Maar u kunt natuurlijk op eigen houtje de vele bijzondere vlinders en vogels zoeken.

In het Bükk Nemzeti Park leven meer dan 300 bijzondere vlinders. Als u geluk heeft, landt er één in de tuin van het Hollandház. U kunt in Bükk ook bijzondere uilen en de zwarte ooievaar vinden.

De Hongaarse Laagvlakte
De puszta, de Hongaarse laagvlakte, ligt 75 kilometer ten zuiden van Sály. Hier kunt u naar het Hortobagyi Nationale Park. In het voor- en najaar komen de kraanvogels hier buurten op hun trek naar het noorden of zuiden.

Hortobagyi leent zich ook uitstekend voor fietstochten of een bezoek aan een van de karakteristieke Hongaarse dorpjes.

Het Aggtelek Nationale Park
Het Aggteleki Nemzeti Park ligt tegen de grens met Slowakije aan. Dat is ongeveer een uur rijden van Sály. In Aggtelek kunt u een bezoek brengen aan de Baradla grotten. Dit grottenstelsel strekt zich 17 kilometer onder de grond uit.

U kunt kiezen uit een korte of een lange rondleiding. Maar wees gewaarschuwd: bij de lange rondleiding loopt u vier uur onder de grond. En warm is het er niet.

De Szalajka Vallei
De Szalajka Vallei loopt vanaf Szilvásvárad het Bükk gebergte in. De vallei eindigt bij de Szalajka waterval. Het water is zó zuiver dat u het kunt drinken.

De wandeling naar de waterval is 4 kilometer. U kunt met de trein terug en dat is zeker een aanrader. Bij de ingang van de vallei is een avonturenbos voor kinderen. Enige lenigheid en durf gewenst.

Szilvásvárad ligt 20 kilometer boven Eger. U kunt er wandelen en fietsen. Maar er staat ook een Lippizaner paardenstoeterij. Het is een van de vijf in Europa en u kunt de paarden bewonderen.
Een vel vol mineralen

Thermale bronnen
Hongarije heeft, na IJsland, het grootste aantal thermale bronnen van Europa. In een straal van zo’n veertig kilometer rondom Sály staan niet minder dan achttien thermaalbaden.

De thermaalbaden staan garant voor onbetwist gezond luieren. Het water is vaak ver boven de dertig graden. Zodra u uit het zwembad stapt, glinstert uw huid van de mineralen.

Het water in de baden is goed tegen verschillende soorten huidproblemen. Maar soms ook voor reumatische aandoeningen, hartklachten, maagproblemen en uw zenuwgestel.

U vindt de termaalbaden onder meer in Mezökövesd (Zsóry Fürdõ) en Miskolc-Tapolca (Barlang Fürdõ). U voelt zich na een duik in een van deze baden als herboren.