Steden

Miskolc

De belangrijkste stad in de regio ligt 25 kilometer verderop en heet Miskolc. Deze stad heeft zo’n 170.000 inwoners. U kunt in het mooi gerenoveerde centrum prima winkelen. Of boodschappen doen in een van de hypermarkten.

Een van de mooiste zwembaden in Hongarije staat in Miskolc-Tapolca. De Barlang Fürdö is een pas gerenoveerd grottenbad. Het licht radioactieve water heeft een heilzame werking op het zenuwstelsel, het hart en de maag.

Hongarije kent vele kastelen die de roemruchte geschiedenis van dit herdersvolk verhalen. De Diósgyõri Vár in Miskolc is een van hen. Het kasteel meer dan 500 jaar oud. In de zomer worden in de Diósgyőri Vár ridderspelen, theatervoorstellingen en concerten georganiseerd.

Lillafüred

In Lillafüred waant u zich terug in de tijd van keizerin Sissi en Franz Jozef. Het paleishotel Palota is niet alleen een prachtig gebouw om te zien. U kunt er in de Mátyás Étterem genieten van een authentieke bourgondische maaltijd.

Onder hotel Palota vindt u twee watervalletjes en de Annagrot. De Annagrot is een kalktufsteengrot. Elke dag om 13.00 uur kunt u een rondleiding door de grot volgen.

Eger

De geschiedenis van dit gebied gaat ver terug. In Eger (35 kilometer) kunt u deze geschiedenis opzuigen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de burcht, de basiliek, de noordelijkste minaret van Europa, het oude centrum of de bibliotheek.

Vlakbij de burcht van Eger staat het huis van Géza Gárdonyi. Deze beroemde Hongaarse schrijver leefde zo’n honderd jaar geleden. Hij schreef het boek ‘De sterren van Eger’ over de heldhaftige gevechten van de Hongaren tegen de Turkse overheersers. U vindt een exemplaar van ‘De sterren van Eger’ in het Hollandház.

Even voorbij hotel Palota ligt de St. Istvángrot. De grot is vernoemd naar een van de Hongaarse koningen. Volgens de gids is de lucht in de St. Istvángrot goed voor mensen met longproblemen als astma.

Mezökövesd

In Mezökövesd (18 kilometer) ontdekt u de geschiedenis van de Matyó. De Matyó zijn de oorspronkelijke bewoners van dit gebied. Ze zijn in heel Hongarije beroemd door de kleurrijke borduursels op hun kleding. En door hun verfijnde schildertechnieken natuurlijk.

U vindt de geschiedenis van de Matyó terug in het Hadas district. In dit beschermde dorpsgezicht kunt u kleurig beschilderde voorwerpen bewonderen. Maar u kunt er ook een bezoek brengen aan het huis van Bori Kisjankó. Deze dame heeft het borduren tot kunt verheven. Het echte borduurwerk vindt u in het Matyó Muzeum in de hoofdstraat.

Kosice

Toegegeven, Kosice ligt nu niet meer in Hongarije. Dat komt door het verdrag van Trianon uit 1920. Maar in Kosice, of Kassa op z’n Hongaars, is veel te beleven. U kunt in het prachtige centrum genieten van de eeuwenoude gebouwen. Maar u kunt ook verschillende musea bezoeken. Het gevangenismuseum bijvoorbeeld.

Boedapest

En dan natuurlijk Boedapest. De Hongaarse hoofdstad en het ‘New York van het Oosten’. U krijgt van ons een uitgebreide beschrijving voor een unieke tocht door deze barokke stad.  Verder zijn in Boedapest een groot aantal prachtige maar wel ook voordelige hotels te vinden. Het gaat te ver om alles hier op te schrijven. Maar Boedapest zal een onuitwisbare indruk op u maken.