Wat is een pistonmachine?

Wat is een pistonmachine?

januari 19, 2021 0 Door humiseu

Dat is een koffiemachine alleen dan halfautomatisch. Dat zijn een soort kooktoestellen die je kunt gebruiken om koffie te zetten. Een elektrisch filter koffiezetapparaat kan ook een druppelaar worden genoemd. 

Hoe werkt een koffieapparaat?

Het werkt normaal door water uit een koudwaterreservoir in een flexibele slang in de bodem van het reservoir te laten lopen die rechtstreeks naar een dunne metalen buis of verwarmingskamer (meestal van aluminium) leidt, waar een verwarmingselement rond de metalen buis het water verwarmt. Het verwarmde water beweegt door de machine volgens het thermosifon principe. Thermisch geïnduceerde druk en het overheveling effect verplaatsen het verwarmde water door een geïsoleerde rubberen of vinyl stijgbuis, in een sproeikop en op de gemalen koffie, die zich in een zetkorf bevindt die onder de sproeikop is gemonteerd. De koffie gaat door een filter en druppelt naar beneden in de karaf. Een eenrichtingsklep in de slang voorkomt dat er water terug in het reservoir hevels. Een thermostaat die aan het verwarmingselement is bevestigd, schakelt het verwarmingselement uit als dat nodig is om oververhitting van het water in de metalen buis te voorkomen (oververhitting zou alleen stoom produceren in de toevoerslang), en wordt vervolgens weer ingeschakeld wanneer het water onder een bepaalde drempel afkoelt. Voor een standaard pistonmachine van bijvoorbeeld Laresso, die van tien tot twaalf kopjes kan met behulp van een krachtiger thermostatisch geregeld verwarmingselement (in termen van geproduceerd wattage) grotere hoeveelheden water sneller worden verwarmd met grotere verwarmings kamers, waardoor doorgaans hogere gemiddelde watertemperaturen worden geproduceerd bij de sproeikop over de hele koffiezet cyclus. Dit proces kan verder worden verbeterd door de aluminium constructie van de meeste verwarmingskamers te veranderen in een metaal met superieure warmteoverdracht eigenschappen, zoals koper.

Uitvindingen en koffie

Gedurende het laatste deel van de 20e eeuw hebben veel uitvinders verschillende ontwerpen voor koffiezetapparaten gepatenteerd met behulp van een geautomatiseerde vorm van de druppel brouwmethode. Daaropvolgende ontwerpen hebben veranderingen ondergaan in verwarmingselementen, sproeikop en zet mand ontwerp, evenals de toevoeging van timers en klokken voor automatisch starten, waterfiltratie, filter- en karaf ontwerp, en zelfs ingebouwde koffiemolen mechanismen.

Koffiezetapparaat

De pistonmachine voor één kopje is de laatste jaren populair geworden. Zetsystemen met een enkele portie laten een bepaalde hoeveelheid water, verwarmd op een precieze temperatuur, door een koffiepakket (of koffiepad) gaan, waardoor een gestandaardiseerde kop koffie wordt gezet in een recipiënt onder de drank uitlaat. Een koffiepak is luchtdicht afgesloten om de versheid van het product te garanderen. Meer informatie hierover is beschikbaar op het internet.