Wwft melding

januari 8, 2021 0 Door humiseu

WWFT melding

De Wwft staat voor Wet ter voorkoming Witwassen, Fraude en Terrorisme. In deze tijd hoor je steeds vaker over illegale praktijken die plaatsvinden over het internet. Als bedrijf wil je natuurlijk niet ongemerkt meewerken aan illegale praktijken zoals fraude of witwassen. Maar hoe weet je nu precies met wie je zakendoet? Over internet kunnen mensen zich gemakkelijk voordoen als iemand anders. Door verschillende veiligheidsmaatregelen te nemen zorg je dat je ethisch bedrijf voert. Hierbij hoort ook een Wwft melding maken wanneer er vermoeden is voor illegale praktijken. Wanneer iemand bijvoorbeeld op de zwarte lijst staat of in het verleden fraude heeft gepleegd, is dit reden om een melding te maken. Zo voorkom je dat je medeplichting bent of zelf slachtoffer wordt van fraude.

Voor wie is de Wwft?

De Wwft geldt voor iedere ondernemer die zaken doet met andere partijen. Dit is ter bescherming van het bedrijf zelf, maar ook op grotere schaal om illegale praktijken tegen te gaan. Door een Wwft melding te doen, bescherm je je bedrijf van medeplichtigheid aan criminele activiteiten. Zo voorkom je hoge boetes of reputatieschade. Je wilt als bedrijf je kunnen richten op de werkzaamheden die je uitvoert, en alleen samenwerken met betrouwbare partijen. Door de Wwft na te leven en melding te voeren bij bijvoorbeeld witwaspraktijken, zorg je dat je als bedrijf niet in de problemen komt.

Hoe leef je de Wwft juist na?

Het is belangrijk dat iedere transactie en naam met wie je zakendoet, wordt gecontroleerd. Van alle transacties moet een dossier bijgehouden worden dat tenminste 5 jaar teruggaat. Hierdoor kunnen oude transacties gemakkelijk nagekeken worden. Ook kunnen er verbanden gemaakt worden door de vergaarde informatie. Gelukkig zijn er programma’s en bedrijven die jou veel werk uit handen kunnen nemen. Zo hoef je niet zelf iedere transactie zelf te onderzoeken, maar wordt er gebruikgemaakt van innovatieve software en programma’s die dit voor jou doen. De basisinformatie van een persoon zoals een ID en KVK nummer worden bijgehouden in een dossier waar je gemakkelijk bij kunt indien nodig.